Door lockdown niet uit eten 's avonds? Dan ga je toch gewoon 's middags: ‘Bevalt mij wel’

Is lunchen het nieuwe dineren? Nu de restaurants om 17.00 uur dichtgaan, is de lunch de enige optie als je uit eten wilt. En dan hebben we het niet over een broodje kaas, maar een driegangenmenu met alles erop en eraan. Zo’n lunch heet inmiddels ‘dunch’.

gabri 't haasje


Gabri Hoogenboom (61) runt al jarenlang restaurant ’t Haasje, samen met echtgenote Maria. Het restaurant is landelijk gelegen aan de Rijndijk in Hazerswoude, bij Alphen. Hoogenboom kookt daar als chef-kok de sterren van de hemel. Normaal is de zaak geopend voor het diner, maar dat is nu omgezet naar de lunch.

Helemaal vanzelf gaat dat niet, merkt Hoogenboom. ,,Ik krijg allemaal afzeggingen van mensen die ’s avonds hebben gereserveerd; die probeer ik om te boeken naar de middag. Dat lukt soms wel, soms niet. Het is toch anders, hè? Mensen hebben niet altijd tijd overdag, ze hebben andere dingen te doen. We horen: we moeten ook naar voetbaltraining, want dat is nu ’s middags in plaats van ’s avonds. En doordeweeks zijn mensen sowieso al minder geneigd om te gaan lunchen.”

Hij biedt een driegangenkeuzemenu aan in de stijl van ‘t Haasje: een culinaire lunch dus. ,,Ja, ik ga geen broodjes kaas serveren. Ik kook hier klassiek, met een twist. Ik houd me wel aan mijn formule. Mensen kunnen kiezen uit drie voorgerechten, vier hoofdgerechten en twee desserts.”

Hij verwijst naar de eetcultuur in landen om ons heen. ,,Kijk naar België en Frankrijk, daar is de lunch veel belangrijker dan bij ons, daar nemen mensen er echt de tijd voor. Die kant moeten we hier ook een beetje op.” Ondertussen biedt hij ook afhalen en bezorgen. ,,Daar zijn we eerder al mee begonnen, dat houd ik erin.”


gabri in keuken

Omdenken

Niet bij de pakken neerzitten, is zijn motto. ,,Alles doen wat mogelijk is. Handje ophouden? Zo zit ik niet in elkaar. We moeten allemaal ‘omdenken’, zo zie ik het. Wij als horeca en ook de gasten. Kijken wat er wél mogelijk is.”

Zaterdagmiddag heeft Hoogenboom twee tafels bezet, een van vier en een van twee. Samen met een keukenhulp staat hij achter de pannen. Echtgenote Maria is er even niet, de patron serveert zelf uit, samen met vaste medewerker in de bediening Martin Blonk (21).

Aan een van de tafels wordt een familie-etentje gehouden: Ruud Gebel (59) met echtgenote Marlou (56) uit Alphen en zijn broer Robert (55) met echtgenote Mascha (53) uit Vught. ,,Wij komen vaker bij ’t Haasje”, vertelt Ruud. ,,We hadden een reservering voor het diner, maar ons werd aangeboden die om te boeken naar een lunch.”

Lekker de tijd

Broer Robert vindt het eigenlijk wel prima. ,,We nemen nu lekker de tijd, maar hebben straks nog een hele avond. Wat ik ook prettig vind, is dat je niet met een volle maag gaat slapen.”


Broers Ruud en Robert Gebel genieten met echtgenotes Marlou en Mascha van een culinaire lunch


Aan de andere tafel zit het echtpaar Harkes. Leen (72) en echtgenote Nel (69) uit Boskoop eten regelmatig bij ’t Haasje. ,,Rond SInterklaas komen we altijd een keer langs. Normaal zijn we er ‘s avonds, maar ‘s middags warm eten is helemaal niet verkeerd.”

Dan worden de hoofdgerechten uitgeserveerd. De hertenpeper met aardappelmousseline en rode kool, de saucijs met bospaddenstoelen, truffel en gestoofde prei, de viskroket met mosterd-piccalillysaus. Chef Hoogenboom komt ook zijn open keuken uit en helpt een handje mee. ,,Ik loop regelmatig langs bij de gasten. Wij willen in ons restaurant een huiskamergevoel, daarbij past om even een praatje maken aan de tafels.”

Wat hij hoort aan tevreden geluiden, stemt hem voorzichtig optimistisch, zegt hij. Misschien dat het toch wat kan worden. ,,Kerstlunch? Ja, die ga ik zeker ook aanbieden.”

 

Morvenna Goudkade 06-12-21, 16:30: https://www.ad.nl/koken-en-eten/door-lockdown-niet-uit-eten-s-avonds-dan-ga-je-toch-gewoon-s-middags-bevalt-mij-wel~af3919e1c/