Restaurant 't Haasje in Hazerswoude-Rijndijk.

foto HIELCO KUIPERS

Bij de verkiezing van Het leukste restaurant van Nederland gooide ’t Haasje in Hazerswoude-Rijndijk niet zulke hoge ogen, geloof ik. Ik kwam het ten minste in geen enkele lijst tegen. Maar wat chef-kok Gabri Hoogenboom op een gure februari-avond voorschotelde, was wel het lekkerste wat wij het afgelopen jaar op tafel kregen.

We bezochten een paar restaurants waar we maar liever niet aan terugdenken, maar aan ons bezoek aan ’t Haasje aan de Rijndijk bewaren mijn vriendin en ik warme herinneringen.

Het voor- en hoofdgerecht waren voortreffelijk, maar het waren de bijgerechten die mij het meest overtuigen van de kwaliteit van chef-kok Gabri Hoogenboom. De zuurkoolsalade met kaantjes en portgelei bij de fazantenpaté en croûte was zo bijzonder, dat ik hem voor het laatst bewaarde en met muizenhapjes opat om er maar zo lang mogelijk van te genieten. En met de gekaramelliseerde kastanjes en de pastinaakmousseline die bij mijn wildzwijn-procureur en zijn kotelet werden geserveerd, ging het net zo: eten om stilletjes van te genieten.

Restaurant De Dyck in Woubrugge is de nummer twee op onze lijst van favorieten van dit jaar. De amuses - balletjes van fenegriekkaas, een mooi taartje van aardappel en selderij met krokantjes van geitenkaas, een piepklein flesje met een shotje van vlierbloesem, rabarber en radijs, een halve mandarijn met een kleine waldorfsalade erop, bekroond met een gesuikerde macadamianoot - waren er meer dan voortreffelijk. Een blijk van de creativiteit en het vakmanschap van chef-kok Anner Sluijter. Het toetje - yoghurt met blauw bessen, vlierbessenijs en yuzu - was overheerlijk.

Minpuntje van De Dyck vonden wij, dat je er uitsluitend verrassingsmenu’s kunt bestellen. Ze hebben er drie, waarvan je aan de namen volstrekt niet kunt afleiden wat er op tafel komt. Dat zie je in meer restaurants, vooral in de duurdere.

Zo’n verrassingsmenu is leuk voor mensen die niet kunnen kiezen; ik vind het toch prettiger om à la carte te eten en te weten wat ik op tafel krijg.

Arie Otten

Geplubliceer in Leidsch Dagblad 'Over de tong' zaterdag 29 december 2018

t haasje restaurant gebouw gevel
t haasje in Leidsch dagblad